Sykt digg bananbrød med krydder, nøtter og tørket frukt

Har bananene blitt brune?

Jeg liker modne bananer, og kan godt spise dem etter de har blitt brune i skallet. Men noen ganger hender det at det kjøpes inn for mye, og at de blir så brune at de blir for myke og modne til at jeg liker å spise dem. Hvis det bare er en eller to, så rensker jeg av skallet, legger dem i pose og putter dem i fryseren, også bruker jeg dem i smoothie, eller lager is av dem.

Men her om dagen så lå det altså en hel klase med sånne overmodne bananer på benken (noen hadde slått seg løs på et salgstilbud, kremt…). Og da fikk det heller bli bananbrød, enn frosne smoothiebananer.

Har du smakt bananbrød med krydder?

Har du smakt bananbrød noen gang? Jeg mener at mamma pleide å lage det noen ganger da jeg var liten. Jeg husker iallfall å ha fått det servert av noen da jeg var liten. Nå har jeg begynt å lage det selv. Det passer veldig godt i mitt plantebaserte kosthold, for oppskrifta er helt vegansk. Og man trenger heller ikke trikse med erstatninger.

Jeg husker ikke om barndommens bananbrød inneholdt krydderier. Men jeg elsker iallfall å ha i masse krydder i de jeg lager nå. Jeg bruker typiske julekrydre, som kanel, kardemomme, ingefær, stjerneanis, nellik… Noen ganger har jeg også i fennikel og gurkemeie. Det er ikke så nøye om du har i alle på en gang. Bruk det du har for hånden og det du liker. Kanel rekker lang vei!

Hvis du har eteriske oljer, kan du også prøve å erstatte noe av krydderet med tilsvarende urt i eterisk olje. Men husk da på at oljene er veldig konsentrerte. Ha i maksimum 1 dråpe av hver urt. Og bruk kun oljer av aller reneste kvalitet. Oljer som brukes i matlaging skal alltid være merket på flaskeetiketten med at de egner seg i mat. Jeg bruker kun eteriske oljer fra doTERRA når jeg skal ha oljer i mat. For da kan jeg være trygg på at de er 100% rene og trygge å bruke til internt inntak. Du kan lese mer, her:

Hvorfor jeg velger eteriske oljer fra doTERRA og hvordan du kan få tak i disse oljene

Pimp opp bananbrødet med nøtter, frø og tørket frukt

Du kan velge om du vil lage fint bananbrød uten grove biter av nøtter, frø og tørket frukt. Eller, om du vil pimpe det opp med ekstra godsaker. Jeg har alltid i litt frø, nøtter og tørket frukt. Her gjelder det som med krydderet. Bruk det du har i hus og det du selv liker. Her er det mye som passer og blir godt. Hakka hasselnøtter eller valnøtter er kjempegodt. Det samme er solsikkefrø. Jeg bruker ofte litt chiafrø. Det gjør at røra holder litt bedre sammen. Jeg elsker å ha i tørka tranebær og aprikos. Rosiner er også kjempegodt. Bruk fantasien, og lag din egen favoritt.

Passer også godt til jul

Fordi dette brødet inneholder julekrydre, passer det veldig godt til jul. Hvis du steiker bananbrødet i en engangsform, kan det også bli en fin julegave. Pakk det fint inn i plastfolie, matpapir eller en matpose i brunt papir, og bind et fint sløyfebånd på. Hvem blir ikke glad for hjemmelaga julegaver? Jeg elsker iallfall å få det!

Ingredienser

  • 6 små økologiske bananer, modne (eller 3 store)
  • 75 g raps- eller solsikkeolje
  • 80 g brunsukker
  • 250 g hvetemel
  • 3 toppede ts bakepulver
  • 2-3 ts tørket krydder av kanel, kardemomme og ingefær
  • 60-70 g nøtter, frø, tørket frukt

Framgangsmåte

Sett steikovnen på 200 grader. Rens bananene og ha i en bolle. Mos bananene med en gaffel.

Rør inn olje og sukker med de moste bananene.

Tilsett hvetemel, bakepulver og krydder, og rør godt. Tilsett hakka nøtter, frø og tørket frukt hvis du ønsker.

Smør ei brødform og hell røra oppi. Hvis du vil kan du pynte toppen med hele vanløtter eller en babanskive son er skåret på langs av bananen. Stekes midt i ovnen i 20 minutter.

Sjekk at brødet er gjennomstekt ved å stikke en gaffel i det. Hvis det henger ustekt røre igjen på gaffelen, må du la det steke helt til røre ikke fester seg til gaffelen.

La brødet kjøle av på rist før du skjærer i det. Serveres i skiver som det er, eller du kan servere skivene med peanøttsmør.

Merknad: Røra vil variere litt i konsistens alt etter hvor store bananene er, og hvor harde eller myke de er. Prøv å justere med mer mel hvis det blir veldig vått, eller mer olje, hvis det blir for tørt.

Related Articles