DIY – så enkelt lager du en giftfri deodorant som fungerer

INNEHOLDER REKLAME

Deodoranter kan inneholde giftstoffer som er skadelige for både oss og miljøet. Det er kjedelig å måtte holde oversikt over hvilke stoffer man skal unngå. Men jeg har en god nyhet til deg, du kan heller lage deodoranten din selv. For det er enkelt å lage en giftfri deodorant som fungerer! Oppskrift får du her!

Giftige stoffer i deodoranten

Det ble snakket mye om det i mediene for et par-tre år siden. Undersøkelser avdekket at 1 av 5 av de mest kjente og solgte deodorantene på det norske markedet inneholdt slike stoffer.

Kampanjene og fokuset resulterte heldigvis i at produsentene sluttet å bruke en del av disse stoffene. Det er fortsatt en vei å gå. Det brukes fortsatt en mengde tilsetningsstoffer i kosmetiske produkter, som vi fortsatt ikke vet hvordan påvirker kroppene våre. 

Det burde være unødvendig for forbrukerne å måtte holde oversikt over alle kjemiske tilsetningsstoffer som kan være farlige.

Det burde være unødvendig å måtte lese ingredienslisten på en deodorant, og derfra klare å tyde på egenhånd om den er bra eller dårlig for kroppen din. Jeg kjenner jeg blir ganske forbanna av det hele, gjør ikke også du?

Jeg sluttet å bruke deodorant fordi jeg ikke orket å holde styr på giftstoffer

Det var samboeren min som gjorde meg oppmerksom på dette, nesten så og si da vi hadde møtt hverandre, for 17 år siden. Fikk en streng pekefinger fra han om at jeg ikke måtte bruke vanlige deodoranter fra kosmetikkbutikker fordi de inneholdt hormonforstyrrende stoffer.

Armhulene er det verste stedet å smøre sånne giftige saker på, sa han, for derfra går det rett inn i lymfesystemet. 

Jeg ble ganske skremt, så for meg resulterte det i at jeg bare sluttet å bruke deodoranter, annet enn når det var “veldig viktig”. Det vil si hvis jeg var på jobbreise eller viktige møter med “fremmedfolk”.

Jeg følte meg ikke i stand til å holde styr på farlige ingredienser, og ble overveldet bare av tanken på å lese ingredienslister på deodoranter. 

Så innså jeg hvor lett det var å lage deodorant selv

Samboeren min hadde bedre koll, og passet på å kjøpe fine deodoranter på helsekostbutikker. Spesielt når vi var ute på reise. På en helsekostbutikk i Reykjavik studerte han deodorantutvalget så lenge at betjeningen kom bort for å hjelpe han.

Hun hjalp han å finne en kjempedeilig deodorant som bare hadde gjenkjennelige ingredienser. Du vet, sånne ting du finner i matbutikken. Han var så fornøyd og lurte enda til på om han kanskje burde kjøpe flere. For det er jo ikke sikkert de har den deodoranten i Tromsø.

Det var da butikkbetjenten sa at “du kan jo bare lage en ny selv”! Vi måpte litt, og mumlet noe om at “det er sikkert komplisert”. Og hun svarte at det var kjempelett, og at han til og med kunne bruke emballasjen fra den deodoranten han kjøpte til å ha i deodorant han lager selv, når han har gått tom.

Da hun ramset opp ingrediensene fant vi ut at alt vi trengte kunne kjøpes på en vanlig matbutikk hjemme i Tromsø. Kokosolje, maisstivelse og natron var alt som skulle til. Og noen dråper eteriske oljer, hvis man ville dufte godt. 

Les om hvorfor det er så viktig å velge eteriske oljer av god kvalitet

Dette ble faktisk inngangen til oljeverdenen for oss begge. For han kjøpte en flaske av yndlingsduften sin, lavendel, så han var klar til å lage sin egen deodorant da han kom hjem. 

Deodorant med oljer som gjør godt for kroppen din

Det er kjempeenkelt, og du kan også gjøre det. Dessuten er det rimelig, og du kan lage deodoranter med dine favorittdufter. Og det aller beste med det hele er at du har full kontroll over hva som er i den, og hva du smører på kroppen din. 

Det er så mange tilsetningsstoffer i kosmetikken som påvirker kroppene våre negativt. Eteriske oljer gjør det motsatte. De tilfører kroppene våre noe som er bra for oss. Bare tenk på det.

Når du bytter ut kjøpedeodoranten med en du har lagd selv, så unngår du ikke bare dritt, du får ikke bare en nøytral deodorant. Du får en som tilfører deg noe godt. 

Oppskrift

  • ½ dl *kokosolje, økologisk
  • 2 ss maisstivelse
  • 1 ss natron**
  • 15-20 dråper eteriske oljer (velg din favorittduft)

Jeg bruker *Kokosolje for huden fra Akamuti, og  **Natron fra Grateful nature

Framgangsmåte

Smelt kokosoljen forsiktig i en liten kjele (du kan også smelte den i et vannbad). Bland kokosolje, maisstivelse og natron.

Tilsett dråper av eteriske oljer og rør godt. Ha blandingen over i et lite glass med lokk. Stryk litt deodorant over armhulen, og du er “good to go”!

Les: DIY – Lag din egen saltskrubb med eteriske oljer

Les: DIY – Lag dine egne badebomber med eteriske oljer

Hvilke oljer skal jeg velge?

En av grunnene til at du kommer til å elske å lage din egen deodorant, er fordi du kan lage den med akkurat din favorittduft. Du kan enten bruke én eterisk olje, eller komponere flere oljer sammen.

Vil du vite mer? Last ned mitt lille oppskriftshefte for deodoranter. Last ned heftet HER

Der finner du også oppskrift på deodorant uten natron (vet noen kan være sensitive for natron på huden), og lister over hvilke eteriske oljer som er fine å bruke og hvilke egenskaper de byr på.

Related Articles