Grønnkålsuppe

Tenk at man kan høste fersk grønnkål i midten av november

Grønnkål er en fantastisk vekst. Tenk at den fortsatt vokser når det er blitt frost og snø! Jeg bor på ytterkysten av Tromsø. Vi befinner oss på 69 grader Nord. Det er november og mørketida er rett rundt hjørnet, og fortsatt finnes det levende liv ute i grønnsakshagen min. I plantekassen, som nå er dekket av snø, finner jeg frisk og levende grønnkål. Det er ikke bare det at den overlever. Den vokser til og med fremdeles. Hentet en stor bukett i hagen i dag, og fortsatt er det masse igjen.

Grønnkål er supermat

Så tøff som den er, er det overhodet ikke rart at den er en plante som kan forsyne oss med masse kraft og næring. Grønnkål er rik på både jern, vitamin C, vitamin A, vitamin E, antioksidanter, vitamin B6, kalium og kalsium. 100 gram grønnkål dekker en femtedel av dagsbehovet vårt for jern. Og, 100 gram grønnkål inneholder mer kalsium enn en desiliter kumelk! Så kom ikke her og si at ikke planteføde er proppet med essensielle næringsstoffer!

Vinterens supre grønnkålsuppe

Min grønnkål endte i dag opp som en fyldig grønnkålsuppe. Jeg synes det er så digg med supper om vinteren. De varmer, nærer, og, ja, jeg mener de til og med trøster. Også er det kjempegodt med suppe hvis man er forkjølt. Jeg pleier egentlig sjeldent å bruke noen oppskrift når jeg lager suppe. Jeg lar skafferiet mitt inspirere meg. Det vil si. Jeg lar meg inspirere av den maten jeg har i hus, om det er grønnsaker, tørrvarer eller ting fra kjøleskapet. Så også når jeg lager grønnkålsuppe. Jeg lager sjeldent nøyaktig den samme suppa hver gang.

I dag hadde jeg lyst på en kremet suppe. Altså en suppe som moses med stavmikser. Jeg hadde også lyst at den skulle ha litt fylde, i form av en plantebasert fløte. Og, jeg hadde lyst på et lite sting av noe sterkt, i form av chili og hvitlkøk. Og her er hvordan dagens suppe ble.

Ingredienser (3-4 personer)

 • 25o g grønnkål
 • 100 g purreløk
 • 200 g potet
 • 1 grønn chili
 • 1 stort fedd hvitløk
 • 7 dl grønnsaksbuljong
 • 1 dl havrefløte
 • 1/2 ts malt muskatnøtt
 • salt og pepper
 • gresskarkjerner til topping (kan utelates)
 • olje til steking

Forberedelser:

Riv grønnkålbladene fra stilken. Ha dem i en stor bolle eller kasserolle med vann og vask dem godt. Knip ut vannet med hendene, eller kjør dem i en salatslynge. Hakk grønnkålen grovt.

Snitt purreløken på langs og vask godt mellom hvert lag. Det kan være mye jord og sand mellom lagene, spesielt på den grønne delen av løken. Skjær skiver.

Snitt chilien på langs og fjern frø og stilk. Vask den godt, og skjær i skiver.

Rens hvitløksfeddet, og enten knus eller finhakk.

Skrell potet og skjær i terninger.

Framgangsmåte:

Varm litt olje i en stor kasserolle. Ha i grønnkål, purreløk, chili og hvitløk. Stek på middels varme til løk og grønnkål blir myke.

Tilsett 7 dl ferdig grønnsaksbuljong. Kok opp. Ha i potet. Sett på lokk og la småkoke i 15 minutter.

Ta kasserollen av kokeplata, og ha i havrefløten. Mos suppa godt med en stavmikser. Kok opp suppa igjen. Smak til med salt, pepper og litt muskattnøtt.

Server gjerne suppa med gresskarkjerner og krutonger.

Interessert i supermat? Da må du også sjekke Morgendrikk som kickstarter dagen din

Related Articles