Himmelsk godt rabarbrasyltetøy

Prøv å smakssette rabarbrasyltetøy med eteriske oljer

Midtsommer er sankthansfeiring, sommerblomster og….. rabarbra! Har du rabarbra i hagen? Bruker du den? Jeg elsker rabarbra, og etter at jeg begynte å bruke eteriske oljer i matlagingen, så har syltetøyet mitt nådd magiske høyder. Smakene blir så rene og tydelige. Og det dufter helt herlig! 

Det er enkelt å dyrke rabarbra

Vi var så heldige å få med 4 robuste rabarbraplaner da vi kjøpte huset vårt. Hvis du har hage, men ikke rabarbra, så anbefaler jeg deg å skaffe noen, for det er så utrolig mye godt du kan lage med dem.

Du får kjøpt dem på hagesentre som Plantasjen, men det er enda bedre å kjøpe dem hos et lokalt gartneri. Da kan du kanskje få tak i flere sorter, og sannsynligheten er også stor for at de har sorter som tradisjonelt hva vært dyrket i akkurat det området du bor i. Du trenger heller ikke engste deg for å måtte ha grønne fingre. De er svært enkle å ha med å gjøre.

Les om stell av rabarbra her: Det grønne skafferiet

Du kan bruke rabarbra til mer enn søte saker

Alle kjenner jo til rabarbrasyltetøy, rabarbrapai, rabarbragrøt og rabarbrasuppe. Men det er så mye mer du kan bruke den til. Og du kan også variere smakene i både syltetøyet og rabarbradesserten din.

Jeg bruker rabarbra også til å lage chutney og ketsjup. Ja, du leste rett, til og med ketsjup! Og jeg bruker ofte eteriske oljer i oppskriftene mine. Det tilfører virkelig det lille ekstra av smak og duft.

Prøv også: Tempura av løvetann eller Krydret bananbrød

Magiske dufter og smaker med eteriske oljer

I dette syltetøyet har jeg valgt å bruke eteriske oljer av kardemomme, ingefær og villappelsin. Litt dybde og mystikk med kardemomme. Ingefær gir et sting av spenning. Villappelsin er som en sol som sprer lek, lykke og glede. Jeg kan iallfall ikke gjøre annet enn å smile hver gang jeg spiser dette syltetøyet.

Gi hjemmelaget syltetøy i gave

Dette er hverdagsmagi! Derfor elsker jeg også å gi dette i gave til folk jeg er glad i. Jeg lagrer det i passelig små glass, sånn at jeg har mange nok glass til at jeg kan gi det bort til flere. Glasset pynter jeg med koselige etiketter og fester stoff på toppen med snøre, sløyfe eller strikk rundt.

Det er også gøy å finne på et spesielt navn til innholdet. Eller skrive noen inspirerende ord på etiketten som mottakeren vil lese hver gang hun eller han tar fram syltetøyet. Tenk følelsen du kan gi denne personen hver gang han eller hun skal spise av syltetøyet. For en gave!

Og det samme bør du forøvrig også gjøre med de glassene du beholder selv. For du fortjener også denne gaven. Dess mer glede og magi hver eneste dag, jo bedre! 

Oppskrift

Her er min oppskrift på rabarbrasyltetøy med eteriske oljer.

Ingredienser

1 kg rabarbra

1 kg sukker*

1 dråpe eterisk olje av kardemomme**

1 dråper eterisk olje av ingefær**

4 dråpereterisk olje av villppelsin

*jeg bruker egentlig ganske mindre sukker, jeg syns ikke det gjør noe at det blir litt syrlig

** kardemommeolje og ingefærolje er ganske sterke. For at ikke syltetøyet skal bli for hett på smak, kan du prøve deg fram med tannpirkertrikset. Istedet for å dryppe en hel dråpe i kasserollen, kan du istedet dryppe tuppen av en tannpirker i den eteriske oljen og røre med tannpirkeren i gryta. Dette kan du eventuelt gjenta til du har fått ønsket smak.

Har du ikke eteriske oljer?

Har du ikke eteriske oljer kan du selvsagt bruke fersk ingefær og tørket krydder. Bruker du kardemommekapsler, så er det faktisk fint å ikke ta dem ut før du heller syltetøyet på glass. For lar du dem være så utvikler smaken seg enda mer mens syltetøyet står lagret.

Les: Hvorfor jeg velger eteriske oljer fra doTERRA og hvordan du kan få tak i disse oljene

Du kan også prøve ut eteriske oljer med andre smaker. Kanel er også kjempegodt. Istedet for villappelsin kan du prøve en annen sitrusolje. Det er mange å velge i, både sitron, bergamot, tangerin, mandarin, kumquat og lime!

Vask rabarbrastilkene godt. Kutt opp i 2-3 cm biter. Er stilkene tykke, deler du dem først på langs. Legg bitene i en stor bolle og tilsett sukker. La stå over natten sånn at rabarbraen safter seg. 

Ha rabarbraen og sukkeret i en kasserolle med tykk bunn. Kok opp, og senk deretter varmen. La blandingen koke i cirka en time, eller til den tykner. Tilsett de eteriske oljene mot slutten og rør godt. Hvis du har oljene i for tidlig så vil mye av smaken dampe bort. 

Hell det varme syltetøyet over i rene, varme syltetøyglass. Skru på lokk og sett glassene på hodet til de er avkjølt. Oppbevares kjølig. 

Eteriske oljer i matlaging

Når du skal bruke eteriske oljer i matlaging, gjelder følgende. Bruk kun eteriske oljer som er merket på etiketten at egner seg for matlaging. Velg kun eteriske oljer av absolutt reneste kvalitet. Jeg velger kun eteriske oljer fra doTERRA, fordi, disse har renhetssertifisering av aller høyeste grad.

Husk også at eteriske oljer er svært konsentrerte. Det betyr at noen få dråper er nok.

Noen ganger kan også mindre enn en dråpe være nok. Noen oljer er ekstra hete/sterke, så som kanel, kardemomme, nellik og ingefær (det finnes også flere), og da kan det være lurt å bruke tannpirkertrikset, hvor du dypper tuppen av en tannpirker i en eterisk olje, og tilsetter smaken ved å røre med tannpirkeren oppi maten/drikken du vil smakstilsette. 

Related Articles