Hva er en diffuser og hva er den bra for?

INNEHOLDER REKLAME

Hvis du er interessert i eteriske oljer, så vedder jeg på at du allerede har hørt snakk om diffusere, eller sett oppskrifter på oljeblandinger for diffusere. Men hva er en diffuser, og hva er den bra for egentlig?

En diffuser sprer aroma ut i lufta

En diffuser kan være så mangt, men det alle diffusere har til felles er det de gjør. Og, det de gjør, er at de sprer oljearoma ut i luften, eller i rommet. Dette gjøres enten ved at aromaen fordamper ut i lufta, eller at den sendes ut ved hjelp av vanndamp.

Enkle diffusere

De enkle diffuserne, er ulike objekter man kan dryppe eteriske oljer på. Også vil oljene fordampe ut i lufta fra disse. Dette kan være objekter av porøse naturmaterialer, som pimpstein/lavastein eller uglasert keramikk. Og de kan komme i mange ulike former, som for eksempel smykker og anheng av pimpstein/lavastein, dekorative “steiner” av keramikk eller en uglasert terrakottaskål.

Man kan også diffuse oljearoma med duftpinner som settes i en flaske/vase med en blanding av eteriske oljer, fettholdig olje og alkohol.

Det finnes også enkle diffusere av metall som kan feste til en vifte, og som kan spre oljearomaen ut for eksempel i bilen, ved hjelp av luftstrømmen fra vifta. Inni disse ligger det en filtbit man kan dryppe oljer på.

Les om hva eteriske oljer egentlig er

Avanserte diffusere

De mer avanserte diffuserne sprer oljearoma ved hjelp av vanndamp. Det finnes to hovedvarianter av disse. I det man kaller luftfuktere finner man ofte et eget rom der man kan dryppe eteriske oljer på et filter.

I noen diffusere drypper man eteriske oljer på en bommulspinne som festes i en sylinder inne i vannbeholderen. Mens i andre diffusere drypper man simpelten oljene rett i vannbeholderen. I alle tilfeller spres oljearomaen ut i luften ved hjelp av kald vanndamp. 

Det finnes uttallige varianter på markedet. De større variantene har ofte lampe med skiftende farge hvor man velge diffusertid i displayet. Disse kommer som regel med vanlig støpsel som koples til stikkontakt.

Se: Eksempel på diffuser

Mange av de mindre variantene har også lampe, men kommer ofte med USB-plugg. Disse er fine å ha på kontoret, eller ta med seg på reise. Det finnes også mini-diffusere som koples rett i uttaket for sigarettenneren i bilen.

Hva er bra med å bruke en diffuser?

Når vi nå vet hva en diffuser er og hva den gjør, så gjenstår det fortsatt å svare på hva det er som er bra med den.

Det å kunne spre oljearoma ved hjelp av en diffuser gjør at vi kan ta nytte av oljene aromatisk. Det vil si, gjennom inhalasjon. Oljene gir nydelig duft i rommet. I tillegg kan kroppen dra nytte av de helsebringende stoffene som er i eteriske oljer.

Når du inhalerer oljearomaen skjer det to ting. Molekylene fra oljene trenger inn i blodbanen og når alle cellene i kroppen, og kan gjennom cellene gi støtte til kroppen. I tillegg kommer oljene i kontakt med lukteapparatet, som sender signaler rett til hjernen.

Les om: hvorfor det er så viktig å velge eteriske oljer av høy kvalitet.

Gjennom inhalasjon blir oljenes virkestoffer tilgjengelige som støtte, både til den fysiske kroppen og det følelsesmessige.

De ulike oljene inneholder ulike kjemiske stoffer som kan påvirke både fysisk helse og det følelsesmessige. Sitrusoljer, for eksempel, har det til felles at de virker rensende på kroppen, og at de gjør oss i godt humør. Oljer fra trær, virker ofte balanserende og støttende.

Related Articles