Det du må vite om eteriske oljer

Det du må vite

Før du går i gang med å kjøpe og bruke eteriske oljer, er det noen ting du bør være kjent med. Hva er eteriske oljer? Hvor kommer de fra? Hvordan framstilles de? Hvorfor er kvalitet så viktig? Og hvilke forhåndsregler bør man være bevisst på for sikker bruk? Her får du en enkel gjennomgang av de viktigste punktene.

Hva er eteriske oljer?

Eteriske oljer er flyktige, aromatiske forbindelser som finnes i plantedeler. De finnes i frø, bark, stengler, røtter og blomster. Det er disse oljene som gir hver plante sin unike duft. I tillegg beskytter de plantene mot ytre påkjenninger, som sterkt sollys, insekter, vær og vind. Oljene spiller også en viktig rolle i plantenes bestøvning.

Bruk og funksjon

Eteriske oljer har terapeutiske egenskaper som kan brukes til å støtte kroppens systemer og emosjoner. De er fantastiske støttespillere for helse og velvære, og brukes blant annet i aromaterapi, hudpleie, matlaging og renhold. Selv om det finnes forskning som viser at eteriske oljer kan ha en medisinsk virkning, er det viktig å understreke at eteriske oljer ikke er medisinsk behandling, og at eteriske oljer ikke skal erstatte behandling som er anbefalt av helsevesenet.

Hvorfor kvalitet er veldig viktig

Når du skal kjøpe eteriske oljer, er det viktig å kjøpe oljer som er av svært høy kvalitet. Hvis formålet med å bruke eteriske oljer er å gi støtte til kroppens funksjoner og bedre helse, så er det vesentlig å velge rene oljer av høy kvalitet. Eteriske oljer tas opp i blodbanen og trenger inn i cellene. Velger du oljer av dårlig kvalitet, kan effekten bli det motsatte av det du ønsker.

Produksjonen av eteriske oljer er svært kostbar, derfor er det mange som jukser ved enten å produsere syntetiske oljer, eller ved å tilføre tilsetninger eller uttynning. Det sies at opptil 80% av de eteriske oljene på markedet i dag er juks. Når det gjelder eteriske oljer, så er det sånn at pris reflekterer kvalitet. Det vil si, billige oljer betyr alltid dårlig kvalitet. Det skal enorme mengder plantemateriale til for å produsere en enkel flaske med eterisk olje. Derfor er det praktisk umulig å produsere billige oljer som er rene og av god kvalitet.

Utvinning

Eteriske oljer framstilles enten ved kaldpressing eller dampdestillasjon. For høykvalitetsoljer velges metode ut fra hva som gir best utbytte i forhold til det spesifikke plantematerialet. For de fleste oljene velges metoden dampdestillasjon. For enkelte typer plantematerialer, så som skall fra sitrusfrukt, kan det være fordelaktig å benytte metoden kaldpressing. I produksjonen av høykvalitetsoljer er man ekstremt nøye med valg av plantemateriale og at produksjonen gjøres på en optimal måte.

Grunnleggende kvaliteter

Eteriske oljer er høykonsentrerte. Til tross for at de kalles oljer, fremstår de færreste av dem som “oljete”. De fleste er lette som vann, og tyntflytende. I motsetning til oljene vi for eksempel kjenner fra kjøkkenbenken, er de eteriske oljene fettfri. Eteriske oljer i seg selv er kan være uttørrende og virke irriterende på hud og slimhinner. For å få utbytte av de gode kvalitetene i oljene er det fordelaktig å blande dem ut med en såkalt bærer.  Dette gjøres når oljene skal brukes på et større hudområde, inntas ved inhalasjon eller tas internt. En bærer kan være fettholdig olje, voks, hudkrem, såpe, salt, sukker, honning eller vann. Fettholdige bærere bidrar også til at de eteriske oljene tas lettere opp av huden.

Metoder for anvendelse

Kroppen har seks ruter for å få tilgang til eteriske oljer. Det vil si, det er seks måter du kan administrere eteriske oljer på for at de skal kunne tas opp av kroppen din.

De vanligste måtene å ta opp eteriske oljer på er:

Aromatisk, som betyr at oljene tas opp gjennom inhalasjon. Dette kan gjøres ved dampinhalasjon, ved at du for eksempel har varmt vann og eteriske oljer i en ren vask og holder ansiktet over og inhalerer, eller ved at du bruker en diffuser som sprer oljearoma i et rom.

Topisk om betyr at oljene tas opp gjennom huden, enten gjennom direkte påføring på huden, eller ved at oljene brukes på annen måte som gjør at den tas opp av huden, for eksempel gjennom et bad.

Oralt som betyr at oljene tas opp under tungen eller andre steder i munnhulen, enten ved at en dråpe dryppes under tunga, at du drypper en dråpe på fingertuppen og presser opp mot øvre vegg av munnhulen, eller også gjennom gurgling og munnskyll.

Internt inntak gjennom svelging. Dette kan gjøres ved at eteriske oljer inntas gjennom mat eller drikke, eller ved at de tas i kapsler. Intern metode må kun brukes av erfarne brukere som har fått grundig opplæring i trygg dosering og trygg bruk sammen med egnete bærere. Egnete bærere kan for eksempel være fettholdige oljer eller honning. Ved bruk av intern metode, er det svært viktig at du velger oljer som egner seg til formålet og er av absolutt reneste kvalitet.

Trygg bruk

Eteriske oljer er høykonsentrerte og svært potente. Når du går i gang og skal bruke oljer er det ditt ansvar å sette deg inn i trygg bruk. Den tryggeste måten å starte på, er ved å bruke oljene topisk, altså på huden, godt uttynnet med en bærer. Massasjeoljer, badesalt, badeoljer, såper og hudkremer er ypperlige ting så starte med. En annen trygg metode å starte med er å gjennom å bruke oljene i en diffuser. Noen få dråper olje blandes med vann i en egnet diffuser som sprer oljearomaen i rommet ditt. Intern bruk anbefales kun til erfarne brukere som har tilegnet seg den nødvendige kunnskapen som skal til for trygg bruk.

Gravide og ammende skal utvise forsiktighet ved bruk av eteriske oljer. Undersøk alltid om den spesifikke oljen bør unngås. Har du kroniske eller alvorlige sykdommer og går på medikamenter anbefales det at du samtaler med legen din, før du begynner å bruke eteriske oljer. Noen oljer kan påvirke enkelte sykdommer negativt, så som for eksempel epilepsi. Noen oljer kan også påvirke bestemte medisiner.

Eteriske oljer kan brukes på barn, men her er det viktig å sette seg inn i metodebruk og dosering. Utvis forsiktighet og prøv dere sakte fram. Det er ikke alle oljer som egner seg, og oljene skal alltid tynnes ut mer enn for voksne. Eteriske oljer skal aldri tas internt av barn. Oppbevar alltid eteriske oljer utenfor barns rekkevidde. Utvis også forsiktighet i forhold til dyr, og spesielt små dyr som for eksempel katter. Noen oljer er fotosensitive og skal ikke brukes på hud som er i direkte kontakt med sollys. Les alltid forhåndsregnene på flaskeetiketten før du bruker en olje.

Oppbevaring

Eteriske oljer bør oppbevares i fargede, lufttette, glassflasker fordi eksponering til lys, luft og varme kan medføre kjemiske endringer i oljene over tid. Alle oljer må oppbevares kjølig. Den ideelle temperaturen er mellom 7 og 18 grader Celsius.

Lær mer

Vil du lære mer om eteriske oljer og få artige tips om hvordan du kan bruke dem? Bli med i facebookgruppa PLANTEKRAFT med Monica Kristin. 

Har du lyst til å begynne med eteriske oljer?

Hvorfor jeg velger eteriske oljer fra doTERRA og hvordan du kan få tak i disse oljene